Comunicat de presa 2019 – Autoarea britanică Claire Barker vine la atelierele smARTkid

Duminică, 10 iunie 2018, de la ora 11.30, în Grădina Secretă a librăriei Cărtureşti Verona, autoarea britanică Claire Barker vine, la atelierele de lectură organizate de Asociatia 7 ARTE, pentru a le citi celor mici. Lectura atutoarei britanice, care vine în România special pentru a participa la atelierele smARTkid, face parte dintr-un proiect mai amplu, “10 scriitori contemporani citesc pentru copii” organizat de Asociaţia 7 ARTE, co-finanţat de Administraţi Fondului Cultural Român. În fiecare sâmbătă, între 14 aprilie și 16 iunie 2018, de la ora 11.30, 10 scriitori contemporani citesc copiilor și participa alături de cei mici la activități care să le stârnească dragostea față de lectură și de cărți.

Atelierele cu scriitori au loc în fiecare sâmbătă, în librăria Librarium din incinta Teatrului Naţional Bucureşti, cu excepţia atelierului dedicat autoarei Claire Barker, atelier care are loc in Gradina Secreta din Carturesti Verona.

Atelierele durează 1 oră, sunt interactive şi au o componentă de workshop (de arte vizuale şi abilităţi practice), care transformă lectură textelor literare într-o activitate plăcută, reconfortantă şi asumată de către copii.

În calitate de invitaţi, scriitorii le citesc celor mici, le răspund la întrebări, stimulează discuţiile libere şi ajută la desfăşurarea activităţilor, sub coordonarea trainerilor Asociaţiei 7 ARTE. Prezenţa scriitorilor contemporani are ca scop, pe lângă promovarea lecturii şi a vânzării de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului şi încurajarea lecturii în rândul şcolarilor mici, cititorii de mâine.

Claire Barker vine la atelierele smARTkid în calitate de invitat international

Scriitoarea are tradus în România volumul “Tătănuş Piparuş”, Editura Galaxia Copiilor, primul dintr-o serie de success in Anglia. Claire Barker va citi copiilor în limba engleză, iar activităţile de la atelier vor fi în limba română.

Evenimentul poate fi accesat aici: https://www.facebook.com/events/180491795994072/?ti=icl

“Sunt întotdeauna bucuroasă şi nerăbdatoare să îmi cunosc cititorii, iar emoţiile sunt încă şi mai mari atunci când ei sunt dintr-o altă ţară! Sunt recunoscătoare copiilor şi părinţilor care vin la atelierele de lectura smARTkid organizate de 7 ARTE pentru că şi-au dorit ca întâlnirea aceasta să fie posibilă. Anul trecut i-am văzut pe copiii de la smARTkid într-o înregistrare video lucrând activităţi inspirate de cartea “Tătănuş Pipăruş”, cu alte cuvinte, am avut deja un prim contact, dar acum am ocazia să fiu printre ei, să lucrăm împreună, să învăţăm unii de la alţii, să le ofer prietenia mea”, a spus Claire Barker despre venirea ei în România.

Atelierele oferite în acest proiect sunt GRATUITE

Proiectul “10 scriitori contemporani citesc pentru copii” a fost declarat câştigător în sesiunea I de proiecte, 2018, categoria “Promovarea culturii scrise”, de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

“În concurs au fost înscrise 21 de proiecte, toate relevante pentru promovarea culturii scrise. În acest context suntem extraordinar de bucuroşi că 7 ARTE poate oferi şi anul acesta în mod GRATUIT atelierele de lectură din cadrul proiectului. Ne adresăm unei nevoi acute pentru că analfabetismul funcţional, adică actul de a citi fără a înţelege ceea ce citeşti este în creştere în rândul şcolarilor, iar lectura oferă, pe lângă informaţii pe care le poţi folosi imediat şi şansa dezvoltării personale: sporeşte inteligenţa, imaginaţia, creativitatea şi contribuie la dezvoltarea inteligenţei emoţionale”, spune Livia Lucan-Arjoca, preşedintele Asociaţiei 7 ARTE.

“10 scriitori contemporani citesc pentru copii” este un proiect aflat la a doua ediţie. Prima ediţie a avut loc în 2017, în perioada septembrie – noiembrie.

„Îmi place foarte mult conceptul atelierelor smARTkid, felul în care trainerii îi îndeamnă pe copii să citeasca şi să interpreteze poveştile în scopul cunoașterii de sine. Este ceva foarte prețios, noi nu am fost învățați să facem asta la o vârstă atât de mică”, declară Alexandra Rusu, scriitor invitat să le citească copiilor în data de 19 mai.

Scriitorii care citesc în ediția 2018 a proiectului sunt:

14 aprilie – Iulian Tănase,

21 aprilie – Ciprian Măceșaru,

28 aprilie – Daniel Eberhat,

5 mai – Lavinia Braniște,

12 mai – Vladimir Drăghia,

19 mai – Alexandra Rusu,

26 mai – Carmen Tiderle,

2 iunie – Ioana Nicolaie,

9 iunie – Mihaela Coșescu,

16 iunie – Roxana Cazaciuc

Invitată specială, autoarea britanică Claire Barker.

Participarea la ateliere este GRATUITĂ, dar se face în limita locurilor disponibile, prin înscriere la adresa: liviarosca@gmail.com si pe facebook, aici: https://www.facebook.com/events/180491795994072/?ti=icl

Ateliere de lectura smARTkid cu scriitori contemporani completează educaţia formală, fără să o înlocuiască şi ajută copiii să îşi folosească abilităţile astfel încât să poată citi cursiv, înţelege, interpreta şi formula verbal sau în scris opinii pe o anumită temă sau despre lecturile citite.

“La atelierele smARTkid încurajăm copiii să înveţe să asculte, să înţeleagă, să se exprime…Să facă schimbul de rol de la ascultător la povestitor şi apoi, de ce nu, la cel de scriitor! În “joaca” noastră cu ei, le stimulăm atenţia, le activăm creativitatea, îi incurajăm să aibă încredere în sine, dar şi în ceilalţi. Restul ţine de magia lecturii”, spune Liana Anton Hanăroşie, trainer 7 ARTE.

“Învățăm prin joc, prin socializare și lectură, punem informațiile în context, facem „ora” plăcută și memorabilă. Respectăm unicitatea fiecărui copil și încurajăm comportamentele pozitive”, adaugă Mariana Minea, trainer 7 ARTE.

Înscrierile (la adresa: liviarosca@gmail.com) sunt obligatorii pentru a ţine evidenţa participanţilor şi pentru a pregăti materialele necesare desfăşurării atelierului în condiţii optime.

Proiectul de educaţie prin cultură “Ateliere de lectură smARTkid cu scriitori contemporani” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar nu reprezintă în mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării, respectiv Asociaţia 7ARTE.

Partenerii media ai Asociaţiei 7 ARTE în acest proiect sunt Agenţia de carte www.agentiadecarte.ro şi www.parintionline.com. La finalul fiecarui atelier, oferim copiilor câte o băutură 100% naturală, din partea simpaticului nostru partener, Sloop, www.sloop.ro.

Asociaţia 7 ARTE este o organizaţie non-profit înfiinţată în august 2015 care promovează educaţia şi cultura. SmARTkid este un program de educaţie care constă în ateliere creative, educative şi recreative pentru copii şi tineri.Pentru mai multe detalii despre activitatea 7 ARTE şi despre atelierele smARTkid, vizitaţi site-ul www.7arte.org şi urmăriţi pagina de facebook https://www.facebook.com/atelieresmartkid/

Articole asemanatoare