De ce tehnicile mindfulness îi ajută pe adolescenți? Ce trebuie să știi!

Tehnicile de mindfulness sunt practici care ne ajută să ne calmăm mintea și corpul, preluând controlul asupra noastră.

Efectele mindfulness se văd în atenuarea stresului resimțit, diminuarea anixietății și un mai bun control al depresiei, dar și prin optimizarea atenției, concentrării, memoriei de lucru și o stare generală fizică și psihică bună. Sub ghidaj, copiii și adolescenții pot practica mindfulness cu beneficii extraordinare.

Preadolescenți si adolescenți care practica mindfulness
Doua fete practică mindfulness

Adolescenții sunt adesea copleșiți de complexitatea schimbărilor prin care trec. „Adolescenții au nevoie de această practică și de astfel de instrumente ca de aerul cel mai pur și hrănitor la care ne putem gândi. Se află într-o perioadă a vieții lor când se întâmplă transformări imense fizic și emoțional, încearcă să își găsească locul într-o lume care trăiește pe repede-inainte, tehnologia rupe legătura lor autentică și directă cu familia și prietenii din viața reală și îi introduce într-o lume în care totul pare perfect în afară de ei. Se doresc iubiți, înțeleși și acceptați așa cum sunt. În plan academic, se pregătesc de marile examene ale vieții, iar ei poate nu știu ce vor, au emoții puternice pe care nu știu să și le explice și să le stăpânească, simt presiunea părinților și a școlii pentru a trece cu bine testările care îi poartă spre viața de adult”, explică Mihaela Mîndreci, profesor de mindfulness acreditat pentru adulți, adolescenți și copii, terapeut Journey, acreditat internaţional și lector la Fundatia Calea Victoriei.

Pentru ei, practicarea meditației mindfulness, odată învățată,  poate fi un instrument de folosit pe tot parcursul vieții pentru a trăi echilibrat, scrie și publicația Webmd.com.  

Ce este, de fapt, mindfulness?

Mulți oameni percep meditația mindfulness drept o practică spirituală sau religioasă, dar ea este, de fapt, o modalitate de a-ți calma corpul și de a-ți liniști mintea. Mindfulness-ul este adesea folosit în medii diverse, chiar formale precum școlile și cursurile de formare.  

„Nu degeaba aceste tehnici simple sunt folosite în momentul prezent în sisteme de educație din țări precum Anglia, Polonia, SUA, Australia, Noua Zeelandă, etc. Aceste țări au înțeles nevoia ca noile generații să stăpâneasca devreme și să exerseze zilnic, în clasă, practici de mindfulness extrem de utile, care îi ajută să se pregătească pentru ora care urmează, să se concentreze mai bine, să își înțeleagă mai bine emoțiile și să gestioneze mai bine situațiile conflictuale ”, spune profesorul de mindfulness Mihaela Mîndreci.  

Îmbunătățește atenția și memoria de lucru

Când înveți să-ți calmezi mintea și să fii prezent, crește și eficiența atenției și, implicit, și memoria de lucru. Ea ne ajută să reținem și apoi să putem folosi informații de care avem nevoie imediat, astfel încât putem împlini anumite sarcini și obiective. Acest lucru este esențial la școală pe măsură ce profesorii predau și ai nevoie de informație cu care să lucrezi pentru a o aplica apoi la exerciții sau peste câteva ore, la efectuarea temelor.

Reduce ruminația

Mindfulness-ul îmbunătățește concentrarea și-I ajută pe adolescenți să suprime gândurile și informațiile care le distrag atenția sau îi copleșesc emoțional. Acest lucru îi ajută să  aibă focus. În egală măsură, practicarea mindfulness poate reduce ruminația. Acesta este observată atunci când, după un eveniment sau o situaţie de viaţă, continui să derulezi repetitiv în minte ce s-a întâmplat, să te gândeşti obsesiv la cum ar fi trebuit să reacţionezi sau ce nu ar fi trebuit să spui. În termeni psihologici, acest fenomen se numeşte ruminaţie şi, într-o măsură mai mică sau mai mare, apare la fiecare dintre noi. Când ruminaţia este excesivă, are de obicei implicaţii şi consecinţe negative asupra sănătății mentale şi fizice. Așadar, tehnicile mindfulness de concentrare a atenției îi ajută pe adolescenți să  oprească acest proces nociv, repetitiv al gândirii, care poate conduce spre depresie. De semenea, efectul benefic se observă și asupra anxietății care poate provoca neliniște, iritabilitate sau furie. Practicarea atenției îi ajută pe adolescenți să calmeze fluxul gândirii și să se autoregleze.

Efecte bune asupra sănătății corpului

Potrivit Webmd.com, tehnicile mindfulness îmbunătățesc starea de sănătate și starea de bine. Meditația Mindfulness poate ajuta la scăderea tensiunii, la gestionarea stresului și la reducerea inflamației din corp. Practicarea meditației poate ajuta, de asemenea, la gestionarea suferinței emoționale, crește abilitățile de a face față unor situații stresante și scad furia și ostilitatea. De asemenea, ajută la îmbunătățirea stării de spirit și a stimei de sine.

Care sunt de bază ai mindfuness?

Există multe moduri de a practica mindfulness, de aceea este necesar ca introducerea în aceste ethnici să fie realizată de un profesor care le stăpânește. Potrivit webmd.com  pașii de bază ai meditației mindfulness includ: controlul cropului și respirației, atenție la corp și la ceea ce vezi, simți, auzi, acceptarea momentului așa cum este, prin observarea a ceea ce simți, dar fără a explica și a judeca, a fi curios și înțelegător cu propriile experiențe. De asemenea, este bine să știi că nu este obligatoriu ca meditația mindfulness să dureze ore întregi sau să fie prea complicată pentru a avea beneficii majore, ci chiar și 5 minute de mindfulness, în fiecare zi, ajută la  îmbunătățirea perspectivei asupra vieții și îți oferă o stare de bine.

Citește și Nativii digital cresc la tine în casă

Distribuie prietenilor:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Lasă un răspuns

Articole asemanatoare