Știai că numai 12% dintre români consumă frecvent supe și ciorbe la prânz? Studiile arată cu aceste preparate sunt printre cele mai sănătoase din bucătăria românească. De aceea, cu ocazia Zilei Internaționale a Chefilor și Bucatarilor, smARTkid s-a lăturat unei campanii de promovare prin care este readusă în atenția tinerilor părinți mâncarea tradițională și gătitul împreună cu copiii, printr-un eveniment manifest, numit #supaBol.
Cinci chefi mai mici, elevi ai Kids Chef Academy și un chef mai mare, Chef Ștefan Popescu, alături de copiii invitați, au gătit pe 19 octombrie, împreună, cea mai mare și mai sănătoasă supă de legume, de 700 L !!!! în cel mai mare ceaun din România pus la dispoziție de bucătarii de la Frăția Ceaunelor. Supa, gustoasă și gătită cu dragoste și pricepere a fost donată prin intermediul Băncii pentru Alimente către mai multe familii cu copii din Ucraina, dar și micuților de la Casa Sf. Ioan.
Ne-a plăcut că în urma acestui eveniment nu s-a creat niciun fel de risipă, resturile de la curățarea legumelor au mers către Grădina Molcom pentru compost.
„Pentru acest an am ales supa ca temă a campaniei noastre de promovare a gătitului împreună cu copiii, deoarece este unul dintre cele mai sănătoase feluri de mâncare tradiționale. Studiile arată că un consum frecvent de supe și ciorbe este asociat cu un risc mai scăzut de obezitate. În România, 1 din 4 copii și 50% dintre adulți se confruntă cu excesul ponderal. Supele și ciorbele cu multe legume și puține grăsimi contribuie la menținerea unei greutăți corporale normale pe termen lung. Consumul de supe cu legume a fost asociat și cu un aport mai mare de fibre alimentare, vitamine și minerale3. Aceste preparate se digeră ușor și pot contribui la un tranzit intestinal normal prin aportul de fibre și apă. Legumele sunt acceptate mai ușor de copii atunci când sunt incluse în supe sau ciorbe”, declară Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și Manager Nutriție în cadrul Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.
Beneficiile supelor și ciorbelor
Supele și ciorbele cu multe legume, preparate cu o carne slabă și doar cantități mici de grăsimi (din ulei sau smântână) sunt feluri de mâncare bogate în nutrienți, dar cu un aport mic de calorii. O porție mare de supă de aproximativ 400 ml conține doar 150-200 kcal, per 100 ml aportul caloric fiind de maximum 50 kcal. Consumul de supă cu conținut scăzut de calorii înainte de masă poate ajuta la reducerea cantității de alimente și calorii pe care le consumăm la acea masă. Utilizarea acestei strategii permite oamenilor să mănânce un fel suplimentar, în timp ce consumă mai puține calorii totale, spun cercetătorii. Supele cresc sațietatea prin volumul crescut, fapt care le face alimente de bază în dieta volumetrică.
Calitatea dietei, măsurată prin Indicele alimentației sănătoase 2005, a fost semnificativ mai bună la consumatorii de supă. Cele mai multe supe vă ajută să obțineți dintr-un singur castron o varietate de nutrienți care promovează sănătatea (vitamine, minerale și fibre din legume, proteine din carne și leguminoase, carbohidrați din tăiței, găluște sau orez). Aceste preparate devin astfel un fel de mâncare echilibrat care respectă ghidurile de nutriție.
Supa este un aliment reconfortant, ușor de pregătit, poate încălzi răcoarea zilelor de toamnă și de iarnă. De asemenea, supa de pui este ușoară pentru stomac, atunci când apetitul nostru este scăzut. Aceasta oferă fluide și electroliți care previn deshidratarea, care poate apărea atunci când avem febră. În cele din urmă, supa de pui furnizează și o serie de substanțe nutritive implicate în sistemul imunitar: proteine și zinc din carnea de pui, vitamina A din morcovi, vitamina C din țelină și ceapă, antioxidanți din ceapă și ierburi.
Este un preparat sustenabil pentru că se pot folosi legumele rămase prin frigider și pentru că poate fi ușor de congelat și folosit atunci când nu este timp suficient pentru gătit, fiind avantajos și pentru cei care au puțin timp la dispoziție pentru a-și pregăti o masă caldă și sănătoasă.
Un studiu realizat de o companie producatoare de cereale, pe un eșantion de 472 de părinți din România arată că 30% dintre aceștia îi implică pe copii la prepararea meselor doar o dată pe săptămână sau mai rar, în timp de 70% gătesc cu cei mici de mai multe ori pe săptămână.
Haideți să gătim alături de copii mai des și să ne bucurăm împreună de gustul mâncării preparate în casă!